Avrupa’nın Göbeğinde Kafkasyalılara Uygulanan Soykırım: Drau

1 Eylül 1939 – II. Dünya Savaşı – Nazi ordularının Rusya’ya savaş açmasıyla Kuzey Kafkasya’nın bir kısmı savaş alanına döndü.

Baskıcı Stalin yönetimi Alman ordularına karşı en ön safta Kuzey Kafkasyalıları konuşlandırıyordu.

2 Şubat 1943 – Stalingrad Muharebesi sonrasında Alman orduları Rusya ve Kafkasya’dan çekildi.

Çoğunluğu Karaçay olmak üzere Çeçen, Adıge ve Osetlerden oluşan 15 bin mülteci yurtlarını terk edip Avrupa’ya sığınmak zorunda kaldı.

Önce İtalya’nın dağlık Paluzza bölgesine, savaşın resmen sona ermesinden birkaç gün önce de Avusturya’nın Ober Drauburg vadisine yerleştirildiler.

7.000 Kuzey Kafkasyalı, İrschen köyü ile Dellah kasabası arasında yer alan Drau vadisi boyunca İngiliz kontrolünde basit çadır ve barakalarda yaşamaya başladı.

11 Şubat 1945 – II. Dünya Savaşından galip çıkan devletler Yalta anlaşmasıyla Avrupa’daki Sovyet vatandaşı mültecileri Kızıl Ordu’ya teslim etme kararı aldı.

28 Mayıs 1945 – Kampa ulaşan talimat gereği 7.000 mülteci Sovyet askerlerine teslim edilecekti!

Az sayıda mülteci dağlara kaçıp canını kurtarabildi. Birçoğu Drau Irmağı’na atlayarak ya da İngiliz ve Ruslarla savaşarak can verdi.

28 Mayıs – 1 Haziran – Drau Irmağı kenarındaki mülteciler, İngilizler tarafından Sovyet rejimine teslim edildi.

Ruslara teslim edilen Kuzey Kafkasyalı mülteciler vatanına hiç dönemedi; ya yollarda can verdi ya da kurmaca mahkemelerde idam edildi.

28 Mayıs 1960 – Batı Avrupa Müslümanları Cemiyeti İrschen köyünde Drau Soykırımı anıtı inşa etti:

“Burada 1945 yılının 28 Mayıs’ında 7000 Kuzey Kafkasyalı, kadınları ve çocuklarıyla Sovyet otoritelerine teslim edildiler ve İslamiyet’e olan sadakatleri ile Kafkasya’nın istiklali ideallerine kurban gittiler.”

Your email address will not be published. Gerekli bölümler * ile işaretlenmiştir

*