Anadolu’da bir Kafkas Mücahidi: Kafkasya’nın son büyük lideri Hacı Giranduk Berzeg
1804 yılında Hacı İsmail Berzeg’in erkek çocuğu olarak Çerkesya’nın Mıtıkhuasua köyünde dünyaya geldi.
Kuzey-Batı Kafkasya Halklarından Ubıhlar’a mensup olan Giranduk Bey, çocukluğu dahil neredeyse tüm yaşamını savaş meydanlarında geçirdi.
20 yıldan fazla Kuzey-Batı kuvvetlerini komuta eden Giranduk Bey, 1853-60 yılları arasında Çerkes Milli Misak Meclisinin başkanlığını yaptı.
Bu dönemde Karadeniz kıyısındaki kalelerin geri alınması gibi çok önemli askeri başarılara imza attı.
İmam Şamil’in esir düşmesi ve Kuzey-Doğu’da direnişin kesintiye uğraması sonucu tüm Rus askeri gücünün Kuzey-Batı’ya kaydırılması sonucu, savaşçı sayısı ve imkânlar bakımından çok adaletsiz olan bu savaş, son özgür Çerkes köyü olan Ahçıps’la birlikte tüm Kafkasya’nın Ruslarca işgali ile sonuçlandı.
Vatanlarından ayrılmak zorunda kalan yüzbinlerce Çerkesle aynı kaderi paylaşan Giranduk Bey, ailesi ile birlikte Manyas Yeniköy’e yerleşti.
1877’de 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus savaşı başladığında, eline kılıcını alıp cihada giden Giranduk Bey, 5000 kişi civarında gönüllü Çerkes birliği (Kuvayı Muavene) ile Balkanlara geçerek Ruslarla savaştı. Oğlu İslam Bey de bu savaşta şehit düştü.
93 Harbi sonrası Manyas’a dönerek 1881 yılında vefat etti. Giranduk Bey’in kabri, bugün Manyas’ın Tepecik (eski ismiyle Dünbe) köyü mezarlığında bulunmaktadır.