24 Ocak Cumartesi akşamı Kafkas Vakfı’nda İbrahim Sami Özen’in katılımıyla “Kafkas Süsleme ve El Sanatları” konferansı gerçekleştirildi.
Konferanstaki sunumuna ustası Zeki Devrim’i anarak başlayan Sami Özen, diasporada folklor ve gümüş işçiliği konusunda bilinen bir figür olan Cankat Devrim’in de abisi olan ustasının, gümüş işçiliğini Kafkasya’dan gelen dedesinden öğrendiğini belirtti.
Kafkasya’da hayatın maalesef savaşa endeksli olduğunu belirten Sami Özen, bu sebeple sanat eserlerinin de genelde savaş aletleri üzerinde kendisini var ettiğini açıkladı. Kafkasyalıların en çok gümüş işlemeciliğinde ustalaştıklarını hatta gümüşü hayatın içinde var ettiklerini belirten Özen, bunun sebebini gümüşü işlemenin kolay olmasına ve Kafkasya’da çok bulunmasına bağladı.
Sanatçı, Türkiye’de bilinen bir çok gümüş işçiliğinin bu topraklara Kafkasya’dan geldiğini de örneklerle açıkladı.
Konferansta esas olarak kendi uzmanlık alanı da olan “savat” üzerine yoğunlaşan İbrahim Sami Özen, “savat”ın teknik özelliklerinden günlük kullanımına kadar bir çok konuyu detaylı bir şekilde ve örnekler üzerinden izleyicilerin ilgisine sundu.
Katılımcılar tarafından ilgi ile takip edilen konferans soru cevap kısmı ile son buldu.
İbrahim Sami Özen kimdir?
1974 yılında Düzce’de doğdu. 1988 yılında orta öğrenimini bitirdikten sonra ustası Zeki DEVRİM’ in gümüş atölyesinde çalışmaya başladı ve 2 yıllık çıraklık eğitiminden sonra kendi gümüş atölyesini açtı. Her türlü gümüş işlemeciliğinin yanı sıra damascus çelik, el işçiliği baston, heykel, rölyef, bıçak, sedef kakmacılığı ve oymacılık, makta ve hat mürekkebi imalatı da yapmaya başladı. Aynı zamanda 2002 yılında başlamış olduğu ebru sanatını da başarıyla devam ettirmektedir. 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ebru Branşı’nda “Geleneksel El Sanatları Sanatkarı” seçilmiştir. Sanatın her alanında edindiği bilgi ve tecrübeyi her zaman paylaşmayı tercih eden bir anlayışa sahip olan Özen, bu sanatlara merak salmış kişilere çeşitli kurslar vermeye devam etmektedir.