Kartepe / Maşukiye’deki “Lidya Art Galeri” atölyesinde Çerkes toplumuna emeği geçmiş tarihi şahsiyetlerin heykellerini yaparak, müze açmayı düşünen Nuh Açın’ın sanat eserlerine bir yenisi daha katıldı. Heykeltıraş Nuh Açın, Kafkas Vakfı Onursal Başkanı Mehdi Nüzhet Çetinbaş’ın Çerkes giysili heykelini yaparak, özgün sanatını bir kez daha gözler önüne serdi.

1954 tarihinde İzmit’e bağlı Uzuntarla Köyünde dünyaya gelen Mehdi Nüzhet Çetinbaş’ın çocukluk ortamı, İkinci Dünya Savaşında Rusya’yı terk eden Çerkes mültecilerin arasında geçti. Doğduğunda, evlerinde İkinci Dünya Savaşı mültecisi Kafkasya’dan komşuları Paçeşfo Mahmut kalıyordu. Hem baba, hem de anne tarafından, Kafkasya ile canlı bağlantılı bir ortamda yetişmesi, Kafkasya konusuna ilgi duymasında ve Çerkesçeyi ana dili olarak kullanmasında etkili olmuştur.

Üniversite yıllarında Kafkas derneklerinde aktif olarak görev aldı.  Türkiye’ de ilk defa Sultanahmet semtinde kurulan Kuzey Kafkasyalılar Kültür Derneğinin başkanlığını yaptı. Aynı zamanda bu dernek tarafından yayınlanan “Kuzey Kafkasya” dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yürüttü.

1995 yılında, yirmi bir arkadaşıyla birlikte Kafkas Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. Üç dönem vakfın başkanlığını yaptı. 1999 yılında başlayan ikinci Çeçen-Rus savaşı sırasında kurulan Kafkas – Çeçen dayanışma Komitesinin başkan yardımcılığını yürüttü. 1999 ile 2001 yılları arasında kırk üç ilde Çeçenistan ve Kafkasya konularında konferanslar verdi. Televizyon programlarına katıldı, gazetelere demeçler verdi.

2000’li yılların başından itibaren internet medyası aracılığıyla düzenli yazı hayatına geçti. Kafkas Vakfı resmi sitesinde Kafkasya konulu makaleler yayınladı. www.yazete.com ve www. On 5 yirmi 5.com sitelerinde kültür ve siyaset alanında görüşlerini yansıtan yazılarını yayınladı.

“Elveda Çerkesya” adlı biyografik romanı 2017 yılında basılmıştır. “Uzuntarla’dan Portreler” Mehdi Nüzhet Çetinbaş’ın 2018 yılında yayınlanmış ikinci kitabıdır.  Kitabında doğduğu köy olan Uzuntarla’da (Hacemko hable) yaşanan sosyal hayat ve köyünün yaşlıları ile ilgili gözlem ve hatıralarını anlatmaktadır. Bu kitapta ayrıca son altmış yılda bir Çerkes köyünde yaşanan sosyal değişim ve asimilasyon süreci örneklerle anlatılmaktadır.

Mehdi Nüzhet Çetinbaş’ın  Rus Çarlığının yıkılışı sırasında Kafkasya’daki sosyal hayat ve yaşanan olayları, dedesi Thagapsov Kadir’in hayat hikayesi çerçevesinde anlattığı biyografik bir roman çalışmasını da tamamlanmış olup, çok yakında okuyucularıyla buluşacaktır.

Büyüklerimize verdiği değerden ötürü Heykeltıraş Nuh Açın beyefendiye teşekkür eder, müze çalışmalarında başarılar dileriz.